Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Χώρος/Λόγος/Ταχύτητα του Mischa KuballΧώρος/Λόγος/Ταχύτητα
Space-Speech-Speed
Mischa Kuball (GER)
Διάρκεια: 20/09-12/10/12

Ώρες λειτουργίας έκθεσης ΔΥΝΑΜΟ project-space :
Τρίτη-Παρασκευή 18.00-22.00.
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Τύπου 5
Περιοχή: μεταξύ οδών Φράγκων και Βαλαωρίτου
Tηλέφωνο: 2310 522672


Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Goethe-Institut Thessaloniki και το ΔΥΝΑΜΟ project-space συνδιοργανώνουν στο χώρο του ΔΥΝΑΜΟ project-space (Τύπου 5, τηλ. 2310 522672) την έκθεση/εγκατάσταση «Space/Speech/Speed», στo πλαίσιo του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale.

Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20/09 στις 21.00, στο ΔΥΝΑΜΟ project-space παρουσία του Mischa Kuball.

Η έκθεση/εγκατάσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το ΔΥΝΑΜΟ project-space.

Η εγκατάσταση
Μέσα σε έναν απόλυτα συσκοτισμένο χώρο, τρεις ντισκομπάλες, τοποθετημένες στο ίδιο ύψος φωτίζονται από τρεις διαφάνειες με τις λέξεις “Space-Speech-Speed” [Χώρος/Λόγος/Ταχύτητα]. Μία από τις ντισκομπάλες παραμένει ακίνητη, ενώ οι υπόλοιπες δύο κινούνται συνεχώς, διασπώντας τη συνέχεια του χώρου με θραύσματα από φώτα και γράμματα. Τα όρια και η ύλη διαλύονται.
Η εγκατάσταση αφήνει την αίσθηση ενός κόσμου, όπως αυτός θα ήταν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Από τη μία χαοτικός και από την άλλη υποταγμένος στους κανόνες μιας λογικής ανοικοδόμησης, όπως αυτή επιτάσσεται από τις λέξεις.

Περιγραφή του έργου
«Οι λέξεις χώρος/λόγος/ταχύτητα δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το περιεχόμενο, αλλά και τη μορφή του έργου», όπως εξηγεί σε κείμενο του ο Uwe Rüth. «Οι χωρικοί περιορισμοί του δωματίου εξαφανίζονται και γίνονται άυλοι. Οι λέξεις αποσυντίθενται και γίνονται θραύσματα της αλφαβήτου. [..] Το φως μπορεί να διαμορφώσει δύο διαφορετικά αποτελέσματα: μπορεί να καταστήσει τα πράγματα αναγνωρίσιμα και ξεκάθαρα – άλλωστε χάρη σε αυτό μπορούμε και βλέπουμε τον κόσμο μας και τα αντικείμενα του. Όμως αντίστοιχα το φως σε απόλυτη ένταση μπορεί δημιουργήσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να ζαλίσει, να πλημμυρίσει το οπτικό πεδίο και να κάνει τα στέρεα αντικείμενα άυλα. Αυτού του είδους το φως υπήρξε πάντοτε το σύμβολο του πνεύματος, του Θεϊκού, της Αρχής και του Τέλους. Ο Mischa Kuball καταφέρνει να απομυθοποιεί αυτές τις ιδιότητες του φωτός, έτσι ώστε να μπορούν να βιώνονται άμεσα με έναν τρόπο που ρέπει και προς το Λογικό και προς το Αισθητικό, την απτή πλευρά της φύσης».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Mischa Kuball γεννήθηκε το 1959 στο Ντύσσελντορφ, όπου ζει και εργάζεται. Από το 2007 έχει την έδρα Media Art στο πανεπιστήμιο Kunsthochschule für Medien της Καρλσρούης.
Από τη δεκαετία του 1980, ο Kuball δημιουργεί συνεχώς δυναμικά έργα, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο το φως. Μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και έργα στο δημόσιο χώρο, πειραματίζεται με το φως, ενεργά και διαδραστικά, επανακαθορίζοντας μέσα από το έργο του, το σώμα, τις αισθήσεις και τις κοινωνικές σχέσεις.
Η εγκατάσταση αυτή αποτελεί μέρος μιας θεματικής σειράς που ξεκίνησε το 1996 στο Βούπερταλ, ενώ παρόμοια έργα του δημιουργού έχουν παρουσιαστεί στο Τορόντο του Καναδά και στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

www.mischakuball.com
-----------------------------------------------

Με την οικονομική υποστήριξη/ Συνδιοργάνωση:
Goethe-Institut / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης / ΔΥΝΑΜΟ project-space

http://www.goethe.de/thessaloniki www.thmphoto.gr / http://dynamoprojectspace.blogspot.gr/