Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Becoming an Image / Workshop-Exhibition by Manuel Vason

3ο Φεστιβάλ Performance Θεσσαλονίκης
14-19 Οκτωβρίου 2013
Becoming an Image

Workshop by Manuel Vason

Διάρκεια έκθεσης 15 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου.
Επιμέλεια και συντονισμός: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Επιμελήτρια ΚΜΣΤ

Η  4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, για δεύτερη φορά υπό το γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it new»,  θα διεξαχθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη και θα διαρθρώνεται σε ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Μία από τις δράσεις του κυρίως προγράμματος είναι το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 15 ως τις 19 Οκτωβρίου 2013.  Το 3ο Φεστιβάλ θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην τέχνη της performance και θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που διακρίνονται σε αυτήν την καλλιτεχνική πρακτική. Στόχος του φεστιβάλ είναι τόσο η παρουσίαση και προβολή νέων δράσεων όσο και η εξερεύνηση της αισθητικής της performance. Πέρα από τις live performances και happenings, το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μια σειρά δραστηριοτήτων όπως αφιερώματα, συναυλίες, screenings, master classes προκειμένου να προκληθεί και να υποκινηθεί ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και να διερευνηθεί ο σημερινός ρόλος και η εξέλιξη της performance.
Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης φωτογράφο Manuel Vason ο οποίος είναι γνωστός για τις συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της περφόρμανς. Για το Φεστιβάλ Performance θα πραγματοποιήσει εργαστήριο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ (7-11 Οκτωβρίου). Το εργαστήριο θα έχει  ως στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διαφόρων μορφών τέχνης αλλά και τη μετάβαση από τη μια μορφή στην άλλη, και πιο συγκεκριμένα από την performance στη φωτογραφία. Με τη μετάβαση αυτή, η απώλεια των πληροφοριών είναι αναπόφευκτη, όμως η απόκτηση ενός νέου καλλιτεχνικού λεξιλογίου διευρύνει τις οδούς της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στην  χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της αμιγούς φωτογραφίας, η οποία έχει ως στόχο να πλαισιώσει ένα ζωντανό δρώμενο, και της πραγματικής λήψης. 
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το θέμα της αλληλεπίδρασης  και ανταλλαγής μεταξύ των σωμάτων και πρακτικών των συμμετεχόντων, καθώς και την ατομικότητα και ιδιαιτερότητα του κάθε συμμετέχοντα.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί site-
specifically γύρω από διάφορες εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα είναι μια συνολική παρουσίαση και έκθεση των φωτογραφιών που θα προκύψουν και θα δημιουργηθούν από κοινού από τους συμμετέχοντες του workshop και τον Manuel Vason.

iNFO για οπτικές αναφορές στο έργο του Manuel Vason: